Застрашувачки фотографии од остатоците од нацистичките бункери

longform-original-32230-1431097708-8-1000x500

Оваа година се навршуваат 70 години од капитулацијата на нацистичка Германија. Осум дена по потпишувањето на капитулацијата на 7 мај 1945 година, оружјето конечно стивна. И покрај тоа што поминаа неколку децении раните се уште не се исцелени и никогаш нема да бидат, а нацистичките бункери ќе служат како потсетник и предупредување дека такво нешто не смее да се случи повторно. Седумдесет години подоцна, фотографот Џонатан Ендрјус ги посети нацистичките одбранбени позиции од сојузниците кои се обидуваа да ја ослободат Европа од рацете на тиранијата.

Како и приказните на луѓето, ѕидовите ги раскажуваат своите приказни чии остатоци се сочувани дури и 70 години по падот на нацистичка Германија. Иако поголемиот дел од бункерите изградени во периодот од 1936 до 1940 беа запалени и останаа само рушевини, природата им даде втора шанса и сега тие се полни со фауна.

Прогледнете ги тажните слики на она што некогаш претставуваше херметичка одбрана, како на пример Зигфридовата линија (позната и како Западниот ѕид), со која се штитеше западната германската граница.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *