Во ова селце луѓето навистина живеат под карпа

640x383x5834866960_2232efe89a_z.jpg.pagespeed.ic_.UoThOMzePD

Во шпанското селце Сетенил де лас Бодегас околу 3000 луѓе живеат под карпа. Ова уникатно место е изградено по должината на една тесна клисура еродирана од реката Рио Трехо. Многу од куќите се изградени околу и под самите ѕидови на клисурата. На некои места изгледа како карпата да ги притиска куќите, но тоа е само привидно. На одредени места карпите дури и „навлегуваат“ во домовите, но тоа им се допаѓа на жителите, бидејќи е уникатно обележје на селцето. Местото е позната туристичка атракција и за него се вели дека ги има најдобрите ресторани во регионот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *