Топ 10 мали земји вредни за посета

Top-10-Tiny-Countries-Grenada4-740x555

Малкумина се спремни да истражат за тоа колку многу мали и непознати земји постојатво светот, кои се вредни за истражување еднакво колку и главните светски туристички атракции.

Во листата подолу ние ви прикажуваме 10 вакви места:

10. Словенија

Словенија е прекрасна земја богата со реки, езера, планини и ливади, која ќе ве натера да ја посетите повторно.

 

9. Тувалу

Островот кој е позициониран меѓу Австралија и Хаваи, може да се каже дека преставува копија на Малдивите. Фотографиите подолу се доказ за тоа.

Top 10 Tiny Countries-Tuvalu-Photo by David Kirkland2

Top 10 Tiny Countries-Tuvalu

Top 10 Tiny Countries-Tuvalu2

Top 10 Tiny Countries-Tuvalu-Photo by David Kirkland

8. Луксембург

Една од најмалите земји во светот е обвиена во прекрасните планински опкружувања на Германија и Франција.

Top 10 Tiny Countries-Luxembourg2

Top 10 Tiny Countries-Luxembourg

Top 10 Tiny Countries-Luxembourg3

Top 10 Tiny Countries-Luxembourg-Photo by Pok Pok

7. Сан Марино

Иако е навистина мала држава, сепак, изобилува со бројни архитектонски атракции и планински пејзажи.

Top 10 Tiny Countries-San Marino

Top 10 Tiny Countries-San Marino2

Top 10 Tiny Countries-San Marino-Photo by theplanetd

6. Андора

Уште една „микро“-држава чија убавина ќе ве остави без зборови. Преку 10 милиони туристи годишно ја посетуваат Андора, која за разлика од нејзините соседи Шпанија и Франција, значително помалку ги троши нивните џебови.

Mountains-Andorra

Top 10 Tiny Countries-Andora3

Top 10 Tiny Countries-Andora2

5. Лихтенштајн

Оваа мала земја која се наоѓа меѓу Швајцарија и Австрија, претставува една од најстабилните економски држави во светот, чии природни пејзажи никого нема да остават рамнодушен.

Top 10 Tiny Countries-Liechtenstein-Photo by Jaan Hoffmann

Top 10 Tiny Countries-Liechtenstein2

Top 10 Tiny Countries-Liechtenstein

Top 10 Tiny Countries-Liechtenstein-Photo by russian spring

4. Монако

Лоцирано на фамозната Француска ривиера, оваа малечка држава е идеална за оние кои се љубители на бурниот ноќен живот. Казината во Монте Карло се едни од најпознатите комплекси за коцкање во светот.

Top 10 Tiny Countries-Monaco2

Top 10 Tiny Countries-Monaco3

Top 10 Tiny Countries-Monaco4

Top 10 Tiny Countries-Monaco

3. Гренада

Со самото тоа што оваа островска држава се наоѓа сред Карипското море, веќе ви навестува за какво опкружување станува збор. Бели песочни плажи, чисто тиркизно море и недопрена природа.

Top 10 Tiny Countries-Grenada2

Top 10 Tiny Countries-Grenada

Top 10 Tiny Countries-Grenada4

Top 10 Tiny Countries-Grenada3

2. Малта

Оваа островска држава во Европа е исто така една од најинтересните. Бројни култури влијаеле во текот на годините врз архитектурата на островот. Освен прекрасните градби, оваа држава изобилува со камени романтични улички и убави плажи.

Top 10 Tiny Countries-Malta

Top 10 Tiny Countries-Malta3

Top 10 Tiny Countries-Malta4

Top 10 Tiny Countries-Malta2

1. Ватикан

Светиот град кој е лоциран во срцето на Рим, е всушност можеби и најпосетеното место кое се наоѓа на оваа листа. Музеите, историјата како и самата Систинска капела, се заслужни за овој факт.

Top 10 Tiny Countries-Vatican

Top 10 Tiny Countries-Vatican2

Top 10 Spiral Architecture

Top 10 Tiny Countries-Vatican4

Top 10 Tiny Countries-Vatican3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *