Cyprus_Varosha_in_heyday_Wmedia_rsz

Вароша – кипарскиот „град на духови“

На почетокот на 70-те години на минатиот век, кипарскиот град Вароша претставувала примамлива туристичка дестинација, посетувана од ѕвездите како Бриџит Бардо, Пол Њуман и Елизабет Тејлор.

City-Of-Calgary

Кои се 10-те најчисти градови во светот?

Истражувањето кое го спроведе консултантската компанија Меркер Глобал, покажа дека најчист град на планетата е канадскиот град Калагари.

Romanian-City-Gives-Free-Bus-Rides-To-People-Who-Read-Books- (1)

Бесплатен автобуски превоз за патниците кои читаат

Со цел да го поттикне читањето на книги во сопствениот град, Романецот Виктор Мирон дошол до една необична но генијална идеја која ја предложил и на нивниот градоначалник, Емил Бок.

crew-germen-graffiti-town-mural-palmitas-8

Графити уметници го сменија изгледот на едно мало гратче

Млада организација која се занимава со изработка на графити, ги соедини заедно своите сили со цел да го смени „лицето“ на градот Палмитас, кој се наоѓа во областа Пачуча.

u3tZTKl

10 причини за да го посетите Дојран

Дојран е е историски град во југоисточниот дел на Република Македонија на брегот на Дојранското Езеро, којшто бил разурнат во Првата светска војна кога броел дури 18 000 жители.

blue-streets-of-chefchaouen-morocco-2

Бескрајно синило во мароканскиот град Чевчаен

Чевчаен е мал град кој се протега во северниот дел на Мароко, со богата историја, прекрасна природа и неверојатна архитектура, по која е и всушност најпознат.

2014-07-12-hay-on-wye1

Хеј Он Вај, град со 1900 жители и повеќе од 20 библиотеки

Да се живее во град со помалку од 2000 жители, и да се има една главна библиотека е сосема разумно и прифатливо.