Pulkabacken-by-Streetmonkey-Architects_dezeen_468_14

ФОТО: Совршена куќа за љубителите на санкањето

Во шведскиот град Вармдо е изградена необична куќа, дело на студиото „Стрит Манки Архитектс“, која е идеална за љубителите на санкањето.

p2_kofta_ss_16_yatzer-1000x500

Arxi: кожени ранци како барокни архитектонски елементи

„Arxi“ се екстравагантни кожени ранци, кои ги одразуваат барокните декоративни елементи кои можеби досега мислевте дека ќе сретнете само на објектите околку нашиот плоштад. Добро, можеби и на некое друго Continue reading

Top-Ancient-Towns-Phoenix-Photo-by-Edwin-Leung-740x492

Топ 10 најубави и помалку познати историски градови

Се чини дека помалите и помалку познати градови и села понекогаш можат повеќе да ве исполнат отколку патување во некоја позната метропола.

PicMonkey Collage

30 француски селца кои изгледаат како од бајките

Повеќето луѓе кога ќе слушнат за Франција, веднаш помислуваат на убавините кои ги нуди Париз. Меѓутоа, малку подалеку од оваа стара метропола, се наоѓаат идилични селца кои нудат поинаков вид Continue reading

fairy-tale-viking-architecture-norway-3__880

Норвешка архитектура која се „претопува“ во природата

Помислете на Норвешка, и веднаш на ум ви доаѓаат магичните фјордови, водопади, светли жители и викинзи – но не и спектакуларната архитектура.

PicMonkey Collage

Декорации во џамиите кои претставуваат врв во исламската архитектура

Повеќето верски објекти најчесто наликуваат едни на други, со сличен концепт, декор и карактеристики. Меѓутоа, исклучоци има многу, а меѓу нив се и џамиите селектирани во галеријата подолу.

impressive-metro-subway-underground-stations-17

20 најубави метро станици во светот

Кога ќе помислиме на внатрешноста на метро станиците, првите работи кои ни паѓаат на памет се нечистотија, отпад и непријатен мирис.

slide1

Топ 10 најпрепознатливи обележја низ светот

Живееме во чудесна планета, преполна со најразлични природни и архитектонски убавини, кои сведочат за тоа колку е најразновиден светот во кој живееме.