Со старо комбе и минимални трошоци на авантура низ светот

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-7__880

Алекс и Карол се заљубена двојка од Полска, која изминатите шест години ги минува констанстно патувајќи низ светот, за како што велат тие, не повеќе од 8 долари на ден. Имено, во овој период тие посетиле повеќе од 50 земји и поминале повеќе од 150.000 километри на пет континенти.

Иако за себе велат дека немаат ништо повеќе финансии од останатите, само голема желба за патување, сепак, може да се каже дека тие успеале да изменаџираат авантура за која повеќето луѓе само сонуваат.

„Купивме старо комбе за 600 долари и го бојадисавме. Купивме и шатори, многу храна, и тргнавме на пат“, раскажува Карол.

„За сместување не плаќаме никогаш. Понекогаш спиеме во комбето, понекогаш во шатор. Спиеме на рабови на планини, покрај реки, езера… Нашето комбе е навистина старо, па често се расипува, но научивме како самите да го поправаме. Храната секогаш ја приготвуваме самите, во ресторани не јадеме никогаш. Најголем трошок ни е горивото, кое речиси секогаш го делиме со други патници кои патуваат низ светот. Така трошиме уште помалку. Многу често запознаваме луѓе ширум светот кои не покануваат во нивните домови. Често тоа се Полјаци кои емигрирале, и сакаат да се запознаат со нас бидејќи не следат на социјалните мрежи“ додаваат тие, одговарајќи на прашањата од нивните следбеници.

Алекс и Карол понекогаш заработуваат пари од нивните фотографии, кои ги продаваат како разгледници. Нивниот блог за патување е доста познат, особено во Полска. Всушност, изминатата година беше прогласен за најдобар патувачки блог во земјата. Така, се почесто на патувањата тие се придружени и од други групи на авантуристи, кои инспирирани од нив започнале да го прават истото.

За нивната неверојатна авантура сведочи и галеријата подолу. Додека ги гледате фантастичните фотографии, имајте предвид дека во моментов тие се на патување во Австралија, уживајќи во нејзините убавини. Инспиративно, нели?

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-2__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-3__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-4__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-5__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-6__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-7__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-8__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-9__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-10__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-11__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-12__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-13__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-14__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-15__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-16__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-17__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-18__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-19__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-20__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-21__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-22__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-23__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-24__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-25__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-26__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-27__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-28__880

we-visited-over-50-countries-with-our-van-spending-only-8-a-day-29__880

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *