Со бадеми во борба против холестеролот и шеќерот

2

Иако звучни неверојатно, нивото на холестерол и шеќер во крвта можете да се намалите ако заедно јадете бадеми и бел леб. Доброволците во истражувањето јаделе секој ден 50 грама бел леб со 30, 60 или 90 грама бадеми.

Научниците од Торонто и Лондон тврдат дека може да се намали нивото на холестерол и шеќер во крвта ако заедно се јадат бадеми и бел леб. Сепак, ова не се препорачува на сите, затоа што бадемот е богат со маснотии.

bademi_0

Иако звучни неверојатно, нивото на холестерол и шеќер во крвта можете да се намалите ако заедно јадете бадеми и бел леб. Доброволците во истражувањето јаделе секој ден 50 грама бел леб со 30, 60 или 90 грама бадеми.

По извесно време се покажало дека нивото на шеќерот и холестеролот во крвта е значително понизок отколку кога јадат само леб. Исто така, ефектот е најизразен кај лицата кои конзумирале 90 грама бадеми.

Сепак, таа количина не се препорачува на сите, затоа што ова јатaкасто овошје е богато со маснотии, па 90 грама содржат дури 510 калории.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *