Што носат бегалците со себе во новиот живот

A-Look-At-The-Items-Refugees-Packed-As-They-Fled-To-Safety

Ако одеднаш се најдете во вкрстен оган во насилна воена зона и мора избегате за да си го спасите животот, кои предмети ќе ги спакувате со вас?

Поради краткото време и потребата лесно да патувате, ќе треба да направите некои прилично драстични одлуки за тоа што да понесете и болно да ги оставите зад себе повеќето ваши предмети.

Во моќната фото-серија насловена “Што има во мојата торба? фотографот Тајлер Џамп (во соработка со Меѓународниот комитет за бегалци, кој им помага на бегалци од целиот свет), ни дава јасен преглед за предметите кои бегалците од Сирија и Авганистан ги понесуваат со себе, кога се впуштаат во непознатото.

Многу од нив се одлучуваат да спакуваат некои едноставни лекови, четка за заби, спомени од поранешниот живот и мал телефон. Овие предмети претставуваат се што тие поседуваат, и сето она што било стекнато со текот на годините, лежи во урнатините или е изгорено и уништено во конфликтот.

Оваа фото-серија е потсетник за сите оние кои се во западниот свет, за тоа колку е очајна ситуацијата и за тоа колку непотребни се повеќето предмети кои ги поседуваме.

Абеса – 20 години, млада мајка од Сирија

Икбал, 17 години, Афганистан

Нур, 20 години, Сирија

Омран, 6 години, Сирија

Сириско семејство чии торби потонале во морето, освен една

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *