Ретроспектива на канскиот гламур

landscape-1431545856-elle-history-of-cannes-1000x500

Канскиот фестивал самошто започна, а веќе се крена голема прашина. Ништо поразлично од претходната година кога нападите и критиките беа насочени кон организацијата со замерки дека од година во година на фестивалот се појавуваат истите лица, а се помалку има француски филмови. Но на сите замерки за овој 68 кански фестивал може само да констатираме – не е важно дали секогаш доаѓаат истите лица, туку кој е најубаво облечен.

Можеби Филмскиот фестивал во Кан не ви е омилен, но не може да му се оспори онаа специфична гламурозност на француската азурна обала. Можеби стручната јавност ќе се буни што на фестивалот секоја година има помал број млади режисери отколку што сака или дека бројот на режисерки упорно се врти околу едноцифрена бројка, но кога некој ќе го спомене канскиот фестивал или златната палма тешко дека првото нешто што ви паѓа на ум е статистиката, веројатно повеќе размислувате за гламурот обоен со францускиот шарм…

Бјорк, 2000

Одри Тоту, 2013

Мила Јовович, 2014

Наоми Кембел, 1995

Наталија Водјанова, 2005

 

Кара Делевин, 2013

Кери Малиган, 2013

Кери Малиган, 2013

Кејт Бланшет, 2014

Шарлиз Терон, 2004

Грејс Кели, 1955

Џесика Алба, 2005

Џесика Бил, 2015

Кејт Бекинсејл, 2010

Кирстен Данст, 2011

Пенелопе Круз, 2011

Натали Портман, 2005

Рејчел Вајс, 2009

Бриџит Бардо, 1953

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *