Омилени 10 рецепти од македонската кујна

PicMonkey Collage

Македонската кујна е своевиден балкански феномен, кој претставува необична мешавина од словенската, ориенталната и медитеранската кујна. Иако некои од овие рецепти влечат далечни корења од различни краеви, сепак, луѓето кои живееле во овој регион успеале да ја адаптираат на овдешните услови, давајќи им свој печат. Ова се нашите 10 најомилени порции карактеристични за Македонија.

Тавче-гравче

5

Ајвар

446e52d5fd0f760e98c01384525ea4a7

Сарма

7

Мусака

8

Пастрмајлија

10

Селско месо

enhanced-3118-1393469759-4

Зелник

enhanced-6340-1393469976-3

Мекици

enhanced-31730-1393469510-8

Полнети пиперки

polneti-piperki

Бурек

enhanced-20610-1393465801-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *