Најубавото село во Полска – Залипие

zalipie_poland_painted_village_flowers_30

Ова мало древно селце по име Залипие, се наоѓа во југоисточниот дел на Полска, и е една од помалку познатите туристички атракции на земјата. Можеби во него нема да најдете хотели со пет ѕвезди или стаклени облакодери, но ќе бидете пречекани од шармантни дрвени колиби, бојадисани во вибрантни бои.

Оваа необична традиција започнала пред повеќе од еден век, кога немажените девојки од Залипие започнале да ги бојадисуваат куќите со цветни мотиви. Со оскудните материјали кои тие ги користеле на почетокот, било задолжително да ја обновуваат бојата секоја година. Така, овој обичај започнал да се пренесува од генерација на генерација, а декорациите станувале се пораскошни и поколоритни. Девојките наоѓале инспирација во природата со која е опкружено селото.

Една жена по име Фелиција Чурилова била толку многу опседната со овој обичај, што детално ја декорирала секоја соба во нејзината колиба. По нејзината смрт куќата била претворена во музеј.

zalipie_poland_painted_village_flowers_1

zalipie_poland_painted_village_flowers_2

zalipie_poland_painted_village_flowers_3

zalipie_poland_painted_village_flowers_4

zalipie_poland_painted_village_flowers_5

zalipie_poland_painted_village_flowers_6

zalipie_poland_painted_village_flowers_7

zalipie_poland_painted_village_flowers_8

zalipie_poland_painted_village_flowers_9

zalipie_poland_painted_village_flowers_10

zalipie_poland_painted_village_flowers_11

zalipie_poland_painted_village_flowers_12

zalipie_poland_painted_village_flowers_13

zalipie_poland_painted_village_flowers_14

zalipie_poland_painted_village_flowers_15

zalipie_poland_painted_village_flowers_16

zalipie_poland_painted_village_flowers_17

zalipie_poland_painted_village_flowers_18

zalipie_poland_painted_village_flowers_19

zalipie_poland_painted_village_flowers_20

zalipie_poland_painted_village_flowers_21

zalipie_poland_painted_village_flowers_22

zalipie_poland_painted_village_flowers_23

zalipie_poland_painted_village_flowers_24

zalipie_poland_painted_village_flowers_25

zalipie_poland_painted_village_flowers_26

zalipie_poland_painted_village_flowers_28

zalipie_poland_painted_village_flowers_29

zalipie_poland_painted_village_flowers_30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *