Магичната природа на Енди Голдсворти

PicMonkey Collage

Енди Голдсворти е британски скулптор, кој креира привремени инсталации најчесто на дрвја или камења, како и се останато кое може да се нарече дел од природата. Како син на математичар, Голдсворти израснал работејќи на фарма, пред да дипломира на Универзитетот Централ Ланкешир.

За својата работа тој ќе каже: „Понекогаш се чувствувам дека е исто како берењето компири. Се што треба да направиш е да го фатиш ритмот“.

Иако речиси сета негова уметност е составена од само привремени дела, сепак тој не гледа на нив како нешто што е избришано. „Кога правам нешто, без разлика дали е на поле или на улица, свесен сум дека за извесно време ќе исчезне, но сепак, знам дека ќе остане запечатено во историјата на овие места“.

land-art-andy-goldsworthy-96

land-art-andy-goldsworthy-101

land-art-andy-goldsworthy-110

land-art-andy-goldsworthy-121

land-art-andy-goldsworthy-131

land-art-andy-goldsworthy-151

land-art-andy-goldsworthy-181

land-art-andy-goldsworthy-201

land-art-andy-goldsworthy-210

land-art-andy-goldsworthy-231

land-art-andy-goldsworthy-261

land-art-andy-goldsworthy-310

land-art-andy-goldsworthy-410

land-art-andy-goldsworthy-510

land-art-andy-goldsworthy-610

land-art-andy-goldsworthy-710

land-art-andy-goldsworthy-810

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *