Како се слави Велигден низ светот?

U-Linkolnu-Nebraska-vreme-je-da-se-jaja-sakriju-660x436

На сите ви е познато како се слави Велигден кај нас, без разлика дали сте верници или само уживате во празничната атмосфера кога семејството ќе се собере на трпезата.

Но дали некогаш сте се запрашале како се прославува Велигден во другите држави? Има ли сличности и разлики во тоа како се подготвуваат во Европа или Јужна Америка да го прослават воскреснувањето на Исус?

За сите љубопитни подготвивме фотографии кои неодамна се појавија на страниците на престижниот магазин „National Geographics“ кои прикажуваат како и во кои делови од светот се прославува Велигден. Тука може да се забележи и временскиот фактор, со оглед на тоа што фотографиите се направени во периодот од 60-тите до пред неколку години.

Парола „Мир и љубов“ во Перу, 1996 година

Црква во Ерусалим

Чувар пред црква на Кипар, 1993 година

Во Германија девојки се разменуваат со јајца, 1959 година

Олтар во Мексико

Света Недела, татко и син учествуваат во миса – Шпанија 1978

Изведба на танцот на смртта во Шпанија

Во САД е популарен велигденскиот зајак

Порторико 1951 година – девојче позира на Велики Петок

Во Небраска се фарбаат јајца и се кријат во грмушки и под дрвја

Колачи, свеќи и јајца пред една црква во Москва

Велигденски танц во Грција – 1930 година

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *