Хонг Конг во 1950 година

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-321

Овие неверојатни фотографии од Хонг Конг се дело на кинескиот фотограф Фан Хо. Тој ги минал 50-те и 60-те години ловејќи мрачни и морбидни места од улиците на оваа метропола. Неговите фотографии беа објавени во книгата „Fan Ho: A Hong Kong Memoir“, а сведочат за едни тешки времиња на градот кога многу жители таму не се чувствувале среќно и безбедно.

Хо пристигнал од Шангај во Хонг Конг во 1949 година, и оттогаш започнал да ги фотографира овие секојднени, едноставни моменти. Во книгата, тој раскажува за ситуации со кои денешните фотографи не се соочуваат. „Еднаш, месар со нож во раката ми се закануваше дека ќе ме исечка на парчиња. Бараше да му го вратам неговиот дух“, раскажува тој.

Погледнете ги овие прекрасни фотографии од градот децении наназад.

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-37

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-39

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-40

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-41

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-43

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-45

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-46

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-49

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-101

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-151

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-161 street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-210

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-211

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-241

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-261

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-271

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-301

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-321

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-331

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-341

street-photography-hong-kong-memoir-fan-ho-351

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *