Хеј Он Вај, град со 1900 жители и повеќе од 20 библиотеки

2014-07-12-hay-on-wye1

Да се живее во град со помалку од 2000 жители, и да се има една главна библиотека е сосема разумно и прифатливо.

Меѓутоа, едно мало место во Велика Британија наречено Хеј Он Вај, на своите 1900 граѓани им нуди повеќе од 20 библиотеки. Според ова, оваа област слободно може да се преименува во Книгоград. Градот кој се наоѓа на границата помеѓу Велс и Херефордшер, порано броел и повеќе од 40 библиотеки, меѓутоа, после кризата нивниот број се намалил на 20 до 25. Ова е поголем број и од некои градови со 100-ци илјади жители.

Всушност, во Хеј Он Вај секоја година се одржува и фестивал на книгата и уметноста. Прекрасна дестинација за љубителите на книгите!

hay-on-wye-051

2014-07-12-hay-on-wye42014-07-12-hay-on-wye56a01543325a25d970c01910440910b970c 69965718_hay_15560c 2014-07-12-hay-on-wye1 2014-07-12-hay-on-wye2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *