8-метарскa движечкa статуa кoja прикажува трагична љубовна приказна

metal-statue-love-story-ali-nino-tamara-kvesitadze-georgia-1

Обично, статуите остануваат таму каде што се поставуваат и не се движат, но не и овие две. Скулпторот Тамара Квеситаџе ги создаде овие 8-метарски статуи кои се движат еднаш во денот, претставувајќи една трагична љубовна приказна.
Лоцирани во приморскиот град Батуми, Грузија, овие две фигури ги претставуваат муслиманското момче, Али,  грузиската принцеза Нино – ликови од познатиот роман од 1937 година од авторот Курбан Саид.
Трагичната приказна завршува со тоа што љубовниците се разделени поради инвазијата на Советска Русија. Еднаш дневно статуите се движат заедно за краток бакнеж, а потоа се разделуваат.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *